Σαλιάρια
Υλικά
Για τη ζύμη
§
8 κούπες αλεύρι
§
1 κούπα ελαιόλαδο
§
1 κούπα σπορέλαιο
§
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
§
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
§
2 κουταλάκια baking powder
§
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
§
2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
§
2 κουταλιές ζάχαρη
§
1 κουταλιά κανέλα
§
1 κουταλάκι γαρίφαλο
Για το σιρόπι
§
2 κούπες νερό
§
1 ½ κούπας ζάχαρη
§
2 κουτ. σούπας λεμόνι
§
½ κιλό ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι
με το μπέικιν σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Βάζουμε
το λάδι να κάψει. Για να καταλάβουμε πότε το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε από
την αρχή ένα μικρό κομμάτι κόρας ψωμιού. Μόλις αυτό γίνει ξανθό, το λάδι είναι
έτοιμο και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στη
λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε εναλλάξ το λάδι με το χυμό πορτοκαλιού,
ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να τελειώσουν.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε
το πολύ 5 λεπτά, ώστε να μην σκληρύνει πολύ η ζύμη, αλλά να παραμείνει αφράτη.
Βάζουμε
στην παλάμη μας ποσότητα ζύμης, όσο ένα μικρό μανταρίνι, και πλάθουμε μικρά
φύλλα.
Εκεί
βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και κλείνουμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν σε
μικρά οβάλ σχήματα.
Βάζουμε
τα σαλιάρα σε ταψί (όχι λαδωμένο). Τα βάζουμε με την διπλωμένη πλευρά προς τα
κάτω και σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, και τα ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, και τα ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Βράζουμε
τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.
Όταν
τα σαλιάρια είναι χλιαρά, τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα
και τα τυλίγουμε ελαφρά στην άχνη.
Πριν
τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή όρεξη!!!
http://www.sintagesmamas.com/
“Saliaria”
Ingredients
For the dough
8 cups flour
1 cup
olive oil
1 cup
vegetable oil
2 cups
orange juice
1
tablespoon lemon juice
2
teaspoons baking powder
1 cup
powdered sugar
For the filling
2 cups
chopped walnuts
2 tablespoons sugar
1
tablespoon cinnamon
1
teaspoon cloves
For the syrup
2 cups
water
1 ½ cup
sugar
2 tsp. lemon soup
* ½ pound
powdered sugar for rolling
Directions
Sift the flour
with the baking powder into a bowl and make a hole in the center.
Put oil to burn. To understand when the oil is
ready, put a small piece of bread crust in
it. Once it becomes golden, the oil is ready and you remove it from heat.
In the bowl
with the flour alternately add the oil with the orange juice, stirring with a
wooden spoon until it's over.
Sprinkle the
dough with the powdered sugar and lemon juice.
Knead for
about 5 minutes, so as the dough not to
harden much, but to remain fluffy.
Put in the palm a quantity of dough, as little as a small tangerine and mold it into a sheet.
In it put a spoonful of the filling and seal the
edges to stick into small ovals.
Put the “saliaria”
in a pan (not oiled). Put the folded
side down and at a distance from one another.
Preheat the
oven to 180C, and bake 20-25 minutes until golden brown.
Boil the
ingredients for the syrup for 5 minutes.
When “saliaria”
are lukewarm, dip them one by one in the
syrup for a few seconds and gently fold them in the iced sugar.
Before
serving sprinkle with powdered sugar.
Bon appétit!Η γλύκα της θύμισης...
Πρώτη φορά ακούω το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά φαίνεται πολύ ωραίο! Ωραίο κ αι το κόλπο για να καταλάβουμε πότε το λάδι είναι έτοιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά! Υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου!
Δεν έρω πού μένεις, αλλά είναι γνωστό απραδοσιαό γλυκό των Χριστουγέννων στα εντόπια χωριά της Μαεδονίας. Εγώ πήρα τη συνταγή από εδώ: http://www.sintagesmamas.com/ αλλά θυμάμαι που τα έφταχνε κάθε Χριστούγεννα η μάνα μπυ. Δυστυχως εείνη δεν είναι πια μαζί μας και δεν είζα και τη συνταγή της... Τα ανήρτησα όμως αι σ αυτή μου τη σελίδα μαζί με μια θύμιση... : http://my-pics-and-thoughts.blogspot.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφή