Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Σαλιάρια - “Saliaria”


Σαλιάρια

Υλικά

Για τη ζύμη
§  8 κούπες αλεύρι
§  1 κούπα ελαιόλαδο
§  1 κούπα σπορέλαιο
§  2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
§  1 κουταλιά χυμό λεμονιού
§  2 κουταλάκια baking powder
§  1 κούπα ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
§  2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
§  2 κουταλιές ζάχαρη
§  1 κουταλιά κανέλα
§  1 κουταλάκι γαρίφαλο
Για το σιρόπι
§  2 κούπες νερό
§  1 ½ κούπας ζάχαρη
§  2 κουτ. σούπας λεμόνι

§  ½ κιλό ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση: 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει. Για να καταλάβουμε πότε το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε από την αρχή ένα μικρό κομμάτι κόρας ψωμιού. Μόλις αυτό γίνει ξανθό, το λάδι είναι έτοιμο και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε εναλλάξ το λάδι με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να τελειώσουν.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε το πολύ 5 λεπτά, ώστε να μην σκληρύνει πολύ η ζύμη, αλλά να παραμείνει αφράτη.
Βάζουμε στην παλάμη μας ποσότητα ζύμης, όσο ένα μικρό μανταρίνι, και πλάθουμε μικρά φύλλα.
Εκεί βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και κλείνουμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν σε μικρά οβάλ σχήματα.
Βάζουμε τα σαλιάρα σε ταψί (όχι λαδωμένο). Τα βάζουμε με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω και σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, και τα ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.
Όταν τα σαλιάρια είναι χλιαρά, τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και τα τυλίγουμε ελαφρά στην άχνη.
Πριν τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή όρεξη!!!
 http://www.sintagesmamas.com/






“Saliaria”

Ingredients

For the dough
  8 cups flour
  1 cup olive oil
  1 cup vegetable oil
  2 cups orange juice
  1 tablespoon lemon juice
  2 teaspoons baking powder
  1 cup powdered sugar

For the filling
  2 cups chopped walnuts
  2 tablespoons sugar
  1 tablespoon cinnamon
  1 teaspoon cloves
For the syrup
  2 cups water
  1 ½ cup sugar
 2 tsp. lemon soup

* ½ pound powdered sugar for rolling


Directions

Sift the flour with the baking powder into a bowl and make a hole in the center.
Put  oil to burn. To understand when the oil is ready, put  a small piece of bread crust in it. Once it becomes golden, the oil is ready and you remove it from heat.
In the bowl with the flour alternately add the oil with the orange juice, stirring with a wooden spoon until it's over.
Sprinkle the dough with the powdered sugar and lemon juice.
Knead for about  5 minutes, so as the dough not to harden much, but to remain fluffy.
Put  in the palm a quantity of dough, as little as  a small tangerine and mold it into a sheet.
In it  put a spoonful of the filling and seal the edges to stick into small ovals.
Put the “saliaria” in a pan (not oiled).  Put the folded side down and at a distance from one another.
Preheat the oven to 180C, and bake 20-25 minutes until golden brown.

Boil the ingredients for the syrup for 5 minutes.
When “saliaria”  are lukewarm, dip them one by one in the syrup for a few seconds and gently fold them in the iced sugar.
Before serving sprinkle with powdered sugar.

2 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά ακούω το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά φαίνεται πολύ ωραίο! Ωραίο κ αι το κόλπο για να καταλάβουμε πότε το λάδι είναι έτοιμο!
    Καλή χρονιά! Υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έρω πού μένεις, αλλά είναι γνωστό απραδοσιαό γλυκό των Χριστουγέννων στα εντόπια χωριά της Μαεδονίας. Εγώ πήρα τη συνταγή από εδώ: http://www.sintagesmamas.com/ αλλά θυμάμαι που τα έφταχνε κάθε Χριστούγεννα η μάνα μπυ. Δυστυχως εείνη δεν είναι πια μαζί μας και δεν είζα και τη συνταγή της... Τα ανήρτησα όμως αι σ αυτή μου τη σελίδα μαζί με μια θύμιση... : http://my-pics-and-thoughts.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή