Κεφτέδες με ζμί
Ένα καταπληκτικό φαγητό από την Ιερισσό της Χαλκιδικής
(Οι κεφτέδες της
Κωνσταντινιάς του Σταθάκου, γραμμένοι από τον Δημήτρη Χρυσούλη )
Υλικά
ΚΕΦΤΕΔΕΣ
·
1 κιλό κυμάς (μοσχαρίσιος ή χοιρινός)
·
2 αυγά
·
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
·
3 κουταλιές της σούπας λάδι
·
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες (μόνο την ψίχα)
·
3 μεγάλα κρεμμύδια (περασμένα από χοντρό τρίφτη)
·
Δυόσμος ψιλοκομμένος
·
Πιπέρι
·
Αλάτι
·
Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
ΣΑΛΤΣΑ
·
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
·
4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
·
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας αραιωμένος σ΄ ένα ποτήρι νερό (ή χυμό
ντομάτας)
·
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
·
Λίγο ξύδι
·
Αλάτι
·
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθούν για
δύο ώρες. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε
καυτό λάδι.
Στο λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες, σοτάρουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, την ζάχαρη, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Όταν αρχίσει να χυλώνει προσθέτουμε τους κεφτέδες να πάρουν μερικές βράσεις με την σάλτσα.
Τρώγονται ζεστοί με τη συνοδεία ρυζιού ή με πατάτες τηγανιτές. Ενώ κρύοι είναι τέλειος κρασομεζές.
Στο λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες, σοτάρουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, την ζάχαρη, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Όταν αρχίσει να χυλώνει προσθέτουμε τους κεφτέδες να πάρουν μερικές βράσεις με την σάλτσα.
Τρώγονται ζεστοί με τη συνοδεία ρυζιού ή με πατάτες τηγανιτές. Ενώ κρύοι είναι τέλειος κρασομεζές.
Καλή επιτυχία!
Σημείωση
Για τους νεότερους (μιας και στους μεγαλύτερους είναι πασίγνωστο) η
συγχωρεμένη κυρά Κωνσταντινιά ήταν σύζυγος του Βασίλη Σταθάκου και είχε δύο
παιδιά, τον Αρίστο και τον Στέλιο. Διατηρούσαν μαζί με τον κ. Βασίλη
“μαγειρειό” μέσα στη δημοτική αγορά, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κ.Ε.Π. και το
φαρμακείο της Τούλας Λαγότζου. Οι κεφτέδες Σταθάκου με ζμι ή σκέτοι τηγανιτοί,
ήταν η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Λένε πως η φήμη τους είχε φτάσει ως τη
Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστώ πολύ την Γώγα Μαρίνου και τον Στέλιο Σταθάκο (γιο της
Κωνσταντινιάς) που μου εμπιστεύτηκαν τη συνταγή.
Meatballs
with “ZMI”
A wonderful dish from Ierissos, Chalkidiki
(ZMI is short
for zoumi {stressed on –i} which means sauce in this very case. We say zmi in
the dialect of Ierissos, Chalkidiki where this recipe comes from)
(The meatballs of Constantinia Stathakou)
INGREDIENTS
MEATBALLS
• 1 kilo minced meat (beef or pork)
• 2 eggs
• 3 tablespoons vinegar
• 3 tablespoons oil
• 2 slices bread soaked (only the kernel)
• 3 large onions (Draped coarse grater)
• Spearmint chopped
• Pepper
• Salt
• Flour and oil for frying
SAUCE
• 2 cloves of garlic chopped
• 4 ripe tomatoes, finely chopped
• 1 tablespoon tomato paste diluted in a glass of
water (or tomato juice)
• ½ teaspoon sugar
• A little vinegar
• Salt
• Pepper
DIRECTIONS
Knead all the ingredients together and refrigerate for two
hours. Shape large meatballs. Roll them in flour and fry them in hot oil.
In the oil you fried the meatballs, saute the garlic
and add the chopped tomatoes, the tomato paste diluted, sugar, vinegar, salt
and pepper. When the sauce starts thickening, add the meatballs and let them boil with the sauce for a few minutes. .
They are eaten warm accompanied with rice or fried
potatoes. While cold is a perfect
krasomezes (appetizer for a glass of wine).
Good Luck!
Note
The late Konstantinia was the wife of Vassilis Stathakos and had two
children, Aristos and Stelios. Together with her husband they had a tavern in the municipal market of Ierissos,
where today is the Citizen Service Center and Toula Lagotzou’s pharmacy. The meatballs Stathakou with ZMI or
plain and just fried , was the special dish of the shop. They say that their fame
had reached as far as Thessaloniki.
Thank you very much Gogo Marinou and Stelios Stathakis
(son of Constantia) for entrusting me with the recipe. (Dimitris Chrysoulis)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου