Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
(Το όνομα του φαγητού προέρχεται από
την ιστορία με τον ιμάμη που επειδή αυτό
είναι πολύ νόστιμο φαγητό, έφαγε τόσο
πολύ ώστε «μπαΐλντισε», δεν άντεξε άλλο… έσκασε….)
Υλικά
2 κιλά
μελιτζάνες
3-4
κρεμμύδια κομμένα φέτες (προτιμήστε τα
κόκκινα γιατί είναι πιο γλυκά)
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 ντομάτες
κομμένες σε κύβους
½ φλιτζάνι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μια πιπεριά
ψιλοκομμένη , καυτερή αν σας αρέσει
1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Αν οι
μελιτζάνες είναι χοντρές φλάσκες κόψτε ς
στη μέση κατά μήκος και χαράξτε τις στη μέση από τη μέσα πλευρά. Αν είναι λεπτές και μακριές καθαρίστε μια λωρίδα από τη
φλούδα κι σ’ εκείνο το σημείο χαράξτε κατά μήκος. Και στις δύο περιπτώσει ς
κάνουμε μόνο μια χαρακιά.
Βάλτε τις μέσα
στο ταψί και μ’ ένα πινέλο αλείψτε λίγο από το λάδι. Βάλτε τις στο φούρνο στους
180 βαθμούς και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν –περίπου 20 λεπτά.
Εντωμεταξύ,
βάλτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο και
ανακατεύοντας αφήστε τα να μαλακώσουν, προσθέστε την πιπεριά, την ντομάτα, το
μαϊντανό , το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε το μείγμα να βράσει για περίπου
10 λεπτά.
Βγάλτε το
ταψί από το φούρνο, πατήστε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες για να κάντε ένα λακκουβάκι
στη μέση, αλατίστε τις και γεμίστε το λακκουβάκι με το μείγμα των κρεμμυδιών. Χρησιμοποιείστε όλο το μείγμα, δεν πειράζει
αν ξεχειλίσουν.
Ψήστε στο
φούρνο για άλλα 20 λεπτά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσουν οι
γεύσεις μεταξύ τους.
Καλή όρεξη….
Eggplant “imam baildi”
(The name of the dish comes from the story of the imam –a Turk priest- who,
because this one Is a very delicious dish,
ate so much that "bailntise" could not stand anymore and popped ....)
Ingredients
2 pounds
eggplants
4 to 3 onions
sliced (choose
red because it is sweeter)
3 to 4 cloves
garlic, finely chopped
2-3 tomatoes
diced
½ cup chopped
parsley
A chopped
pepper, chili if you like
1 cup olive
oil
Salt
Pepper
Directions
If the
eggplants are of the thick type, cut
them in half lengthwise and cut them into the middle of the inside. If they are thin and long clean a strip of
peel and at that point cut along. In both cases only do a snick.
Put them in a
baking pan and with a brush apply some
of the oil. Put in the oven at 180 degrees and bake until tender-about 20
minutes.
Meanwhile,
put the remaining oil in the pan, add the onions and garlic and stir allow to
soften, add the pepper, tomato, parsley, salt and pepper and let the mixture
boil for about 10 minutes.
Remove the
pan from the oven, press the eggplants with a fork to make a puddle in the middle, add salt and
fill the puddle with the mixture of onions. Use the whole mixture, it does not
matter if overflows.
Bake in the oven
for another 20 minutes to homogenize the material and to tie together the
flavors.
Good appetite!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου